Zhromaždenie Slovenskej pospolitosti v Prešove polícia rozpustila

31.10.2005 Prešov

Prešov 30. októbra (TASR) - Asi po desiatich minútach trvania rozpustila mestská polícia zhromaždenie Slovenskej pospolitosti k 87. výročiu vojenských rebéli...
Prešov 30. októbra (TASR) - Asi po desiatich minútach trvania rozpustila mestská polícia zhromaždenie Slovenskej pospolitosti k 87. výročiu vojenských rebélií v Prešove. Dôvodom bolo, že organizácia nesplnila podmienku, ktorú si sama dala v oznámení o zhromaždení - zabezpečenie vlastnej usporiadateľskej služby.

Rozhodnutie oznámil zástupca náčelníka Mestskej polície v Prešove Jozef Husovský z ampliónu policajného auta. Predstaviteľ SP sa bránil tým, že je ich len trinásť.
Pochod mestom a zhromaždenie sa konali približne s poldruhahodinovým meškaním oproti ohlásenému termínu. Skupinu členov pospolitosti sprevádzali kukláči a policajní ťažkoodenci so štítmi celým centrom mesta až na miesto mítingu. Predstavitelia SP stihli pred budovou prešovskej radnice povedať asi päťdesiatke svojich priaznivcov a stovkám zvedavcom, že vodcu pospolitosti Mariána K. zadržala polícia a prečítať báseň Čo chceme od Martina Rázusa. Veniec, ktorý mali podľa oznámenia mestskému úradu položiť na mieste popravy vojakov pri kostole v centre mesta, odniesli so sebou.
Starší muž, ktorý celé zhromaždenie sledoval, pre TASR povedal, že podobní \"nastrážisti\" voviedli jeho otca, a nielen jeho, do pazúrov gestapa. Jeho otec sa zachránil, ale 120 občanov zahynulo. Početná skupina mladých ľudí ostro pískala, protestovala proti mítingu výkrikmi Fašisti, fašisti a Von z nášho mesta. Jeden z nich uviedol, že sú z ešte neorganizovanej skupiny Antifa Prešov.
Podľa zástupcu krajskej policajnej hovorkyne Daniela Džobanika k vážnejšiemu narušeniu verejného poriadku nedošlo. Do akcie bolo nasadených asi 90 policajtov.
Slovenská pospolitosť bude podľa slov jedného z jej predstaviteľov o svojom stanovisku k mítingom informovať na tlačovej konferencii v Bratislave v pondelok 31. októbra.
 

Vyberte región

mark